Angloaraben och fälttävlan

Svenskägda tävlingshästar:

De tre svenskfödda angloaraberna JM Röd Kalle x med Magnus Gällerdal, Alexej x med Tobias Grönberg och Business x  med Johan Lundin har tävlar på 2- och 3-stjärning nationell- och internationell nivå.

Business x  (e. Stubin x – ue. Le Gregol x) resultat med Johan Lundin för år 2004: Internationellt placerad CIC* Fontainebleau, Debuterat CIC*** Rom, 4:e placering CIC** Tiarp, 6:a SM CIC*** i Linköping, 2:a placering Internationell CIC** Segersjö i Örebro och 12:a World Cup deltävling CIC*** Ribersborg i Malmö. Johan Lundin tävlar för Ridklubben Styringe Stall.

Alexej x (e. Koncerz xx – ue. Phaèton x) och Tobias Grönberg fick 2004 en 4:e placering på Övedsklosters Internationella fälttävlan i den 2-stjärniga klassen (CIC**) bland 53 startande ekipage. Ekipaget vann Linköpings öpnna 2-stjärniga nationella (CNC**) klass juni 2004. Tobias Grönberg tävlade för Flyinge Ryttarförening. Numera tävlas Alexej av Lotta Fredriksson.

JM Röd Kalle x  (e. Stubin x – ue. Asama xx) tog lag-SM guld i fälttävlan med Magnus Gällerdahl för Åkerbo år 2002. Därefter har Kalle tävlat i CCI** i Dijon och CIC** i Breedenek 2003, CIC* i Rom och Fontainebleu 2004 och CIC** i Falkenberg 2004.

Black Profit x  (e. Golden Profit xx – ue. Lyrelon x) och Tobias Grönberg fick en 3:e placering i den 1-stjärninga nationella klassen (CNC*) på Övedsklosters fälttävlansbana 2004. 37 ekipage startade i klassen. Tobias Grönberg tävlar för Flyinge Ryttarförening.

Black Profit tävlade under 2005 på regional/nationell och internationell nivå med en fjärdeplats på Flyinge i april i en regional CNC*, en tionde plats i maj på Gärds i en nationell CNC** och en åttondeplats i Strzegom i en internationell CIC** .

På Gärds nationella fälttävlan den 19-20 maj 2006 blev Hannes Melin på Black Profit x 3:a i CNC**.

Moustic de Canta x  (Muscat x –Floquance x –Fayriland II) och Viktoria Carlebäck har under 2006 deltagit i ungäst VM i fälttävlan (CCI* ) för 6-åriga hästar. Viktoria Carlerbäck tävlar för Borås Fältrittklubb. Valacken Moustic de Canta är född år 2000 i Frankrike.


SM-titlar
Om vi blickar bakåt dryga årtiondet så knep hingsten Stubin x  (e. Stove Friend xx – ue. Le Gregol x) och Hans Delling SM-titeln i fälttävlan 1992. I samma tävling placerade sig Morning Phantasy x  på en 5:e plats. Hingsten Phaèton x  (e. Le Gregol x – ue. Courlis x) med Peder Fredricsson vann SM för juniorer 1990.

Utlandsägda angloaraber:

Bästa fälttävlanshästen i Italien 2007 är en anglo
Den sardinienfödda angloaraben Zigarru e. franska hingsten Houblon du Maury u. Oriunda de Capriolo III ligger etta som Italiens bästa fälttävlanshäst. Ryttare är Emiliano Portale. De har under året tävlat i rad två och trestjärninga tävlingar. I mars blev ekipaget 3:a i CIC ** i Ravenna, i april vann ekipaget en CIC xx i Rom, i maj var ekipaget 3:a i en CIC *** i Jaroszowka, i juni vann de CCI **, i september var de på 9:e plats i CIC ** i Vairano och i oktober hamnade de på 31 plats i en CIC ***.


Le Lion d´Angers 2006
På CCI** tävling i Le Lion d´Angers, Frankrike november 2006 deltog angloaraben King i 7-årsklassen med Karin Donckers som tävlar för Belgien. Det blev en 11:e placering för ekipaget, 48 ekipage deltog.


VM 2004

VM i hopning 2004 vanns av den franska angloaraben Dileme de Cephe med ryttaren Bruno Broucqsault.

Unghäst VM 2005
Unghäst-VM i fälttävlan vanns under 2005 av angloaraben
Tatchou.


Badminton 2004
Fälttävlansryttaren Fox-Pitts häst
Tamarillo vann Badminton 2004 och har tidigare blivit 2:a i Badminton, det var 2002. Tamarillo är efter angloarabstoet Melitta x, som själv varit framgångsrik fälttävlanshäst och bland annat deltagit på unghäst-VM i Lion D`Angers. Tamarillos far, Tarnik, var ett angloarabiskt halvblod från statsägda stuteriet Janow Podlaski i Polen.
-----------------------------------------------------
Översättningar och benämningar
ISO – index för hoppning
ICC– index för fälttävlan
IDR – index för dressyr
IAA – index för galopp
ICO – index för hinderlöp
JSO – index för unghästchampionat
BSO – avelsindex hoppning
BCC – avelsindex fälttävlan

Gagnant CC – segrare fälttävlan
Gagnant SO – segrare hoppning
Gagnant DR – segrare dressyr
......................................................................

Etalon agrée – godkänd hingst
Etalon national – statlig hingst
......................................................................

-----------------------------------------------------
Översättningar och benämningar
*AA* – anglo-arabe, endast fullblodsraser
AA – anglo-arabe, angloarab (x)
AC – Anglo-arab de Complement, dvs mindre än 25 % ox (skrivs AAC i Frankrike)

PS – pur sang, engelskt fullblod (xx)
AR – arabe, arabiskt fullblod (ox)
ShA – shagya-arab
SF – Selle Francais

AC – Anglo-arab de Complement, dvs mindre än 25 % arabblod

AACR-registret = angloarabiskt halvblod (korsnings-register)


...............................................................................
*AA* – tillhör Sektion I
AA – tillhör Sektion II
AAC – Anglo-arab de Complement, mindre än 25 % ox-blod
..............................................................................

TG – tiefgefriersperma = fryst semin
FS – frischsperma = färsk semin
-----------------------------------------------------