Fransson – Viktoria Carlebäcks nya stjärnaViktoria Carlebäcks gård ligger strax utanför Borås i en jättefin miljö. Vi ville hälsa på en herre vid namn Moustic de Canta (myggan från Canta) som vi hade fått nys om genom en artikel i tidningen Ridsport. Fast hos Viktoria kallas han för Fransson.

Att Fransson hamnade hos Viktoria är en sån där osannolik historia. De var på auktion i Frankrike för några år sedan. De hade en plats över i transporten och så såg de lille ”Fransson” som då var fyra år. Han såg inte mycket ut för världen men hade gått lite unghästklasser i Frankrike. Man gav ägaren ett bud som accepterades. Så hem kom Fransson – han var lagom stor för Viktorias mamma Marie tyckte de och eftersom det inte var något märkvärdigt med honom så kunde han passa henne eller bli ridskolehäst. Han hade ju inte kostat så mycket så det spelade ingen roll.

Väl hemkommen började Fransson att växa – och som han växte – det var inte mycket att göra – bara låta honom vara och växa tills sig – ja han reds lite lätt och man höll igång honom – men inga stora krav. Det slutade med att Fransson nu är ungefär 168 cm. Och när han hade slutat växa så började han röra sig väldigt bra och träningen kunde påbörjas. Det visade sig ganska snart att detta var mer en häst för Viktoria än för mamma Marie.

Så träningen fortsatte och man började tävla och under 2006 var det dags att göra debut i lite större klasser. Till att börja med gick de ut i Gärds nationella enstjärniga CNC i maj och där blev ekipaget fyra straxt efter Viktorias andra häst Le Marc - ett svenskt halvblod efter King Marco 938. Fransson gick bra i dressyren och felfritt i både hoppning och terräng.

I juni fick Fransson följa med till Strzegom för att starta i en enstjärnig CIC, vilket resulterade i en 14:e placering. Reskompisen Le Marc – kom på 23:e plats.

Nästa mål för Fransson var att starta i Falkenbergsortens RF i juli som var en enstjärnig CCI. Där vann Viktoria på Le Marc och kom trea på Fransson. Och Fransson var som vanligt lika säker i hoppningen och terrängen. Och dressyrpoängen blir bara bättre och bättre.

I oktober åkte en grupp svenskar till Le Lion dAngers för att starta i en internationell enstjärnig CCI. Det var mängder av hästar och svårigheter men Fransson lyckades bra. Dock blev inte dressyrpoängen lika bra som förut – men Fransson gick klockrent i hoppning och terräng vilket renderade dem en 26:e plats. Tack vare det och att Fransson är en angloarab som kommer från just Frankrike vann de även pris i raskategori. Angloaraben som ras kom trea vid tävlingarna.

Det är roligt att konstatera att Fransson hamnat hos en väldigt ambitiös tjej som satsar på sin ridning och sin utveckling. Viktoria har inte bara Le Marc och Moustic de Canta utan även flera andra höstar som hon haft fina framgångar med. De övriga i tävlingsstallet är bland annat Ballys Geronimo e Strong Statement xx, Onyx e Goldgraf och Sergent Pepper e Strong Statement xx. Hela gänget kommer hon att ta med sig över till England i vår för träning och tävling. Det ska bli spännande att följa ”Franssons” framfart i detta gäng.

Lena Gävert

November 2006.